O Leonidi

Kot večina najstnikov sem se spraševala o smislu življenja. Pri šestnajstih sem želela prepotovati svet, oditi v Indijo in pomagati ubogim …  Želela sem študirati zgodovino, arheologijo, novinarstvo, …

S pomočjo Trstenjaka sem ugotovila, da me zanima ČLOVEK.

Eureka! Študij psihologije je torej prava pot. Bila sem trdno odločena zanjo, čeprav se je moja duša najbolj veselila plesa. Ples je bila moja prva duhovna izkušnja enosti in predanosti.

Študij psihologije je zagotovo bila pot, a z veliko teoretičnega plevela. Uporabno znanje za delo z ljudmi sem iskala drugje. Ko sem kot študentka prostovoljno delala v nevladni organizaciji ODMEV, me je očarala psihoterapija. Organizirali smo psihoterapevtske tabore za otroke in mladostnike s čustvenimi in vedenjskimi težavami. Razvijali smo različne oblike pomoči za posameznike, družine in posameznike z dolgotrajnimi duševnimi težavami. Spoznala sem moč terapevtskega dela s skupino. Dojela sem pomen prostovoljnega dela in uporabe kreativnih medijev (plesa, risbe) v terapevtske namene.

Psihoterapija me je dokončno prepričala, ko sem jo izkusila.

Izkusila sem njene učinke na lastni koži, v lastni individualni in skupinski terapiji. Pomagala mi je pri predelovanju travmatičnih izkušenj, izboljšanju samopodobe, razvijanju stika s svojimi čustvi in potrebami. Ni se mi bilo potrebno zavijati v potrtost ali doživljati mučnih in dolgotrajnih občutkov manjvrednosti. Čutila sem več zaupanja v druge ljudi. Jasneje sem začela komunicirati, bolje sem se soočala z vsakdanjimi nasprotovanji na delu in v partnerskem odnosu. Naučila sem se reči “Ne” in prositi za pomoč, ko je bilo potrebno.

Vedno bolj sem se zavedala, kaj hočem in kaj nočem.

Spoznavala sem, kaj so moje moči, jih začela bolj zavestno uporabljati in razvijati.

Ugotovila sem, da me do nezavesti zanima, kako se mi smrtniki spreminjamo in rastemo. Strokovno pot sem nadaljevala v poglobljenem študiju psihoterapije, ki sem ga zaključila z nazivom doktorica znanosti na področju klinične psihologije. Ob tem sem se spoznala z različnimi terapevtskimi pristopi, metodami in tehnikami. Zaključila sem dodatna specialistična izobraževanja iz sistemske družinske terapije in kibernetike psihoterapije.

Drugim ne moreš pomagati, če se sam ne razvijaš.

Prepričana sem, da lahko druge spremljam pri razreševanju življenjskih stisk in osebnostnem razvoju le, če sama delam na sebi in nenehno širim svoje zavedanje. Zato sem pridobila in pridobivam še naprej obilico osebnih terapevtskih izkušenj iz psihoanalize, geštalt terapije, kognitivno vedenjske terapije, hipnoterapije, integrativne terapije, kreativnih in telesnih terapij.  Prepričale so me metode iz različnih pristopov.

Odločila sem se za povezavo teh različnih pristopov.

Od najstništva sem bila usmerjena v duhovnost. Skozi dve desetletji odkrivam jogo. Dano mi je bilo odkriti vpliv izbranih telesnih položajev, dihalnih tehnik, meditacije, služenja, jogijske filozofije in stila življenja na splošno zdravje, psihično uravnoteženost in duhovni razvoj. Spoznavam ajurvedo, tradicionalni sistem indijske medicine.

Odločila sem se, da v svojem psihoterapevtskem delu povežem zahodno psihoterapijo in več tisočletij stara spoznanja iz vzhoda o preseganju človeškega trpljenja, osebnem in duhovnem razvoju. Moja duša pleše med zahodom in vzhodom.

Raziskovanje in učenje se nikdar ne končata.

Ves ta čas pridobljena znanja podajam naprej in se ukvarjam z raziskovalnim delom. Enajst let sem bila asistentka na Fakulteti za socialno delo. Nato sem se osredotočila na psihoterapijo in osebnostno rast. Aktivno sem sodelovala pri razvoju fakultetnega študija psihoterapije v Sloveniji in kot rezultat tega predavam na Univerzi Sigmunda Freuda. Sodelujem v izobraževanju psihoterapevtov na Inštitutu za integrativno psihoterapijo v Ljubljani. Izobražujem študente psihoterapije v smeri sistemske družinske terapije in kibernetike psihoterapije v Sloveniji in na Hrvaškem. Organiziram tematska izobraževanja iz področja psihoterapije, psihologije, svetovanja in osebnostne rasti. Sodelujem na strokovnih srečanjih in kongresih. Vodim izkustvene večdnevne delavnice za delo na sebi.

In pišem.

dr. Leonida Kobal

je psihologinja in psihoterapevtka, ki pomaga tako posameznikom, parom, družinam kot skupinam in organizacijam. Predava psihoterapijo in psihologijo na inštitutu IPSA, na Mednarodni šoli za kibernetiko psihoterapije in v okviru Univerze Sigmunda Freuda na Dunaju. Redno predava na mednarodnih psihoterapevtskih konferencah, je avtorica desetin znanstvenih in strokovnih člankov ter soavtorica dveh knjig s področja socialnega dela in psihoterapije. Velik del življenja je posvetila organizaciji in izvedbi različnih oblik pomoči za otroke in mladostnike s čustvenimi in vedenjskimi težavami. Danes kot sistemska psihoterapevtka pomaga ljudem, da rešijo osebne, partnerske ali družinske težave in prevzamejo vajeti življenja v svoje roke.


Citat

O spoznanju samega sebe

Skrivnostni vrelec vaše duše mora privreti na dan in odžuboreti proti morju; in zaklad vaših neskončnih globin naj se razkrije vašim očem. Vendar ne tehtajte vašega neznanega zaklada s tehtnico; in ne preiskujte globin svojega spoznanja s palico ali z grezilom, kajti jaz je brezmejno in neizmerljivo morje.

Kahlil Gibran, iz knjige Prerok

Kategorije